Undermeny

Tandborstning

Borsta tänderna morgon och kväll i 2 minuter – Använd fluortandkräm, eltandborste, tandtråd och/eller mellanrumstandborstar.

Putsning av tänderna grundar sig på tandborstningen. Eltandborstarna är effektivare än de manuella tandborstarna. Många kan hålla sin mun tillräckligt ren med en manuell borste, utan att hål uppstår. För att undvika att tandsten bildas endast med en manuell tandborste är betydligt svårare. Vi kommer inte upp till samma antal borstningar manuellt som med en eltandborste. Dagens eltandborste för vuxna har för det mesta en effekt på 8800 rörelser/ min.x. Barn kan använda eltandborstar för barn när de första permanenta tänderna växer fram (5-6 år) och när barnets motoriska skicklighet är tillräcklig. Eltandborstar för vuxna kan barn börja använda väldigt individuellt i ca. 10-14 års ålder.

Man ska inte borsta med en eltandborste – den sätts mot tandköttskanten och får borsta själv. För mycket kraft och för hård borste vid tandborstning gör att tandköttet dras upp – tandborstningsskada.

Tandborsten når inte tändernas mellanrum. Mellanrum utgör 40 % av tändytorna! En bred, platt och vaxad tandtråd (på förpackningen står ofta ”Tape”= trådmärkning) rengör effektivt mellanrummen hos unga och vuxna utan att skada tandköttet. Om tandköttet dragit ihop sig eller i fall det är fråga om en medelålders patient eller åldring, är tändernas mellanrum större. I detta fall fungerar mellanrumstandborstar bättre än tandtråd. Ute på marknaden finns nuförtiden många olika slags tandstickor. I princip är en tandsticka oböjlig, hård och rak; det är lätt hänt att tandköttet skadas och drar ihop sig. Många har i alla fall lyckats få tag på elastiska tandstickor och ser ut att kunna använda dem utan synliga skador. Tandputsning ska inte göra ont. En blödning från tandköttet vid tandputsning ska alltid vara tillfällig och är ett tecken på att det blödande stället inte på senaste tid blivit rengjort.